Pilih negara atau rantau anda.

Close
Masuk Daftar E-mel:Info@Ocean-Components.com
0 Item(s)

Angkatan Angkasa AS mengesan objek mikro dengan pengawasan radar Angkasa Angkasa

US Space Force tracks micro objects with Space Fence radar surveillance

Sistem ini akan menjadi radar carian paling sensitif di Rangkaian Pengawasan Ruang Angkasa Amerika Syarikat dan dikatakan mampu mengesan objek sekecil marmar. Di samping meningkatkan ketepatan pengawasan, ia juga bertujuan untuk membolehkan masa tindak balas yang lebih cepat.

Daripada mengukur 'kelereng', bagaimanapun, ia akan digunakan untuk mengesan dan menjejaki objek yang mengorbit seperti satelit komersial dan tentera, penggalak roket dan puing-puing ruang angkasa di orbit bumi rendah, sederhana, dan geosynchronous.

Sistem ini menggunakan radar berasaskan tanah silikon Gallium Nitride (GaN) yang dikuasai oleh Lockheed Martin sejak Jun 2014. "Pagar" radar terletak secara fizikal di Pulau Kwajalein di Republik Kepulauan Marshall , di Pasifik (timur laut Papua New Guinea, barat daya Hawaii).


Digambarkan di atas ialah Brigadier Jeneral DeAnna Burt, Pengarah Operasi dan Komunikasi, Angkatan Angkasa Amerika Syarikat, secara rasmi mengisytiharkan penerimaan operasi sistem.

"Ruang Pagar adalah merevolusi cara kita melihat ruang dengan menyediakan data orbital tepat tepat pada masanya mengenai objek yang mengancam aset tentera dan aset tak berawak dan tidak dikendalikan orang lain," kata Tentera Udara Jeneral John W. "Jay" Raymond, ketua operasi ruang angkasa pertama di Angkasa Angkasa AS yang baru diwujudkan.

"Keupayaan ruang kami adalah penting untuk pertahanan negara dan cara hidup kami, sebab itu Space Fence sangat penting untuk meningkatkan keupayaan kami untuk mengenal pasti, mencirikan dan menjejaki ancaman terhadap sistem tersebut."

Sebelum Pagar Angkasa, Rangkaian Pengawasan Angkasa mengesan lebih daripada 26,000 objek, kata tentera yang kini dijangka meningkat dengan ketara.

The Space Fence akan dikendalikan oleh Skuadron Kawalan Ruang Angkasa ke-20 (SPCS) di Pusat Operasi Pagar Angkasa di Huntsville, Alabama. Pada gilirannya, ia menyediakan data kepada 18 SPCS yang terletak di Pangkalan Udara Vandenberg, California, yang menggunakan data untuk membantu mengekalkan katalog objek ruang dan satelit operasi skrin, kedua-duanya dapat dikendalikan dan tidak dapat dikendalikan.

Ketua Raymond mengumumkan penandatanganan di twitter:

Lockheed Martin

Lockheed Martin pernah menulis tentang projek itu:

Lokasi dan frekuensi gelombang yang lebih tinggi daripada radar Angkasa Angkasa yang baru akan membenarkan pengesanan microsatellites dan serpihan yang lebih kecil daripada sistem semasa. Selain itu, Reka Bentuk Angkasa Angkasa Lockheed Martin akan meningkatkan ketepatan masa yang membolehkan pengendali dapat mengesan kejadian ruang angkasa, yang boleh memberi ancaman yang berpotensi kepada satelit GPS atau Stesen Angkasa Antarabangsa. Kelenturan dan kepekaan sistem ini akan menyediakan liputan orbit geosynchronous ruang dalam sambil mengekalkan pagar pengawasan.

Dan, menulis pada sudut GaN, ia berkata:

"Keputusan ujian ini merupakan kemunculan lebih daripada satu dekad pelaburan bersama dalam teknologi GaN," kata Steve Bruce, naib presiden, Advanced Systems pada Lockheed Martin Mission Systems dan Training. "GaN HPAs memberikan kelebihan yang ketara untuk sistem radar array berperingkat aktif seperti Space Fence, termasuk ketumpatan kuasa yang lebih tinggi, kecekapan yang lebih tinggi dan kebolehpercayaan ketara yang lebih baik berbanding teknologi sebelumnya."

Anda boleh membaca lebih lanjut di laman web syarikat.

Lihat juga: USA bersumpah dalam Ketua Angkatan Angkasa Pertama yang pertama kali dicipta