Pilih negara atau rantau anda.

Close
Masuk Daftar E-mel:Info@Ocean-Components.com
0 Item(s)

Berpasukan kontrak kargo komersil untuk Bulan Gateway ke SpaceX

Nasa awards commercial cargo contract for lunar Gateway to SpaceX

Syarat-syarat kontrak Perkhidmatan Gateway Logistics akan memerlukan SpaceX untuk menyampaikan kargo bertekanan dan tanpa tekanan yang kritikal, bahan pengumpulan sampel dan barangan lain yang mungkin diperlukan oleh kru di kraf Gateway dan juga semasa ekspedisi mereka pada permukaan bulan.

NASA menggambarkan anugerah ini sebagai satu langkah maju yang signifikan untuk program Artemisnya, yang bertujuan untuk mendaratkan manusia di Bulan sekali lagi pada tahun 2024 dan membina kehadiran bulan manusia yang lestari.

"Anugerah kontrak ini merupakan satu lagi rencana penting kami untuk kembali ke Bulan secara mampan," kata NASA Administrator Jim Bridenstine.

"Gateway adalah asas seni bina Artemis jangka panjang dan keupayaan kargo komersil dalam ruang ini mengintegrasikan satu lagi rakan industri Amerika ke dalam rancangan kami untuk penerokaan manusia di Bulan sebagai persiapan untuk misi masa depan ke Marikh."

NASA berkata ia merancang pelbagai misi bekalan di mana kapal angkasa kargo akan tinggal di stesen mengorbit selama enam hingga 12 bulan pada satu masa.


"Kembali ke Bulan dan menyokong penerokaan ruang depan masa depan memerlukan penghantaran yang terjangkau sejumlah besar kargo," kata Presiden SpaceX dan Chief Operating Officer Gwynne Shotwell. "Melalui perkongsian kami dengan NASA, SpaceX telah menyampaikan penyelidikan saintifik dan bekalan kritikal ke Stesen Angkasa Antarabangsa sejak 2012, dan kami diberi penghormatan untuk meneruskan kerja di luar orbit Bumi dan membawa kargo Artemis ke Gateway."

Kontrak untuk perkhidmatan logistik menjamin dua misi bagi setiap penyedia perkhidmatan logistik dengan nilai maksimum sebanyak $ 7 bilion merangkumi semua kontrak sebagai misi tambahan diperlukan.

Pangsapuri studio

Di Gateway itu sendiri, NASA telah menyatakan:

Angkasawan akan melawat Gateway sekurang-kurangnya sekali setahun, tetapi mereka tidak akan tetap sepanjang tahun seperti krew di Stesen Angkasa Antarabangsa. Gateway juga lebih kecil. Bahagian dalamannya adalah kira-kira saiz pangsapuri studio (sedangkan stesen angkasa lebih besar daripada rumah enam bilik tidur). Setelah berlabuh, angkasawan boleh hidup dan bekerja di kapal angkasa sehingga tiga bulan pada satu masa, menjalankan eksperimen sains, dan mengambil perjalanan ke permukaan Bulan.

Walaupun tanpa kru hadir, robotics dan komputer canggih akan mengendalikan eksperimen di dalam dan di luar kapal angkasa, secara automatik memulangkan data kembali ke Bumi.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai projek lunar di laman web NASA.

Kredit gambar: SpaceX - Satu ilustrasi SpaceX Dragon XL kerana ia digunakan dari peringkat kedua Falcon Heavy di orbit Bumi tinggi dalam perjalanan ke Gateway dalam orbit bulan.

Lihat juga: NASA memilih dua muatan saintifik pertama untuk Lunar Gateway