Pilih negara atau rantau anda.

Close
Masuk Daftar E-mel:Info@Ocean-Components.com
0 Item(s)

Topeng Covid-19 3d boleh dicetak yang diluluskan - hanya untuk pencetak MJF, fail yang tersedia

CIIRC-RP95-3D-covid19-mask-645

Direka di Universiti Teknikal Czech di Prague, oleh Institut Informatika, Robotika dan Cybernetics (CIIRC CTU), bahagian ini disebut 'CIIRC RP95-3D' dan harus dicetak pada pencetak 'multijet fusion' (MJF).

Fail pembuatan untuk pengendali pencetak MultiJet Fusion 3d telah disediakan di sini

Menurut CTU:


Ia diuji secara langsung oleh kakitangan hospital Hom Homes. Pengeluaran topeng pada pencetak 3D khas boleh bermula. Matlamatnya adalah untuk menyampaikan sebanyak mungkin keping, terutamanya kepada hospital. Memandangkan fakta bahawa teknologi MJF hanya terdapat di kemudahan yang terhad di Republik Czech, para penyelidik kini memfokuskan diri untuk membangunkan versi respirator yang sesuai untuk pengeluaran besar-besaran melalui pengacuan suntikan. Ini akan meningkatkan kapasiti pengeluaran dan meluaskan rangkaian syarikat yang akan dapat terlibat dalam pengeluaran.

"Tugas kami yang akan datang pada masa akan datang adalah untuk melengkapkan prototaip untuk pengeluaran besar-besaran," kata pejabat projek CIIRC CTU kepala Vít Dočkal. "Kami percaya bahawa dengan versi baru ini kita boleh mencapai pengeluaran hampir 10,000 keping sehari."

Di antara sumbangan kepada reka bentuk, University of West Bohemia di Pilsen mengoptimalkan injap penghembus silikon dan Škoda Auto mencetak percubaan pertama yang dijalankan pada jalur produksinya.

Malah tanpa pengacuan suntikan, pengeluaran di negara ini dijangka mencapai 500 keping sehari dari awal bulan April, menurut Kementerian Kesihatan Republik.

Maklumat lanjut boleh didapati di sini

Terima kasih kepada Tomas Zednicek, presiden Institut Komponen pasif Eropah untuk membawa ini kepada perhatian Elektronik Mingguan untuk mendapatkan perkataan tentang fail reka bentuk.